Sijoitusrahastoihin maaliskuussa 1,7 miljardia euroa

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin maaliskuun aikana nettomääräisesti 1,7 miljardia euroa uutta pääomaa. Lisäksi positiivinen markkinakehitys kasvatti rahastojen arvoa noin miljardilla eurolla. Rahastojen yhteenlaskettu pääoma nousi kuun lopulla jälleen kaikkien aikojen ennätykseen, 95,5 miljardiin euroon.

Eniten uutta pääomaa keräsivät pitkän koron rahastot, joihin sijoitettiin 777 miljoonaa euroa. Lyhyen koron rahastoihin sijoitettiin 728 miljoonaa euroa ja yhdistelmärahastoihin 285 miljoonaa euroa. Osakerahastoista sen sijaan lunastettiin 130 miljoonaa euroa.

Eniten lunastuksia tehtiin Pohjois-Amerikkaan sijoittavista osakerahastoista, yhteensä 193 miljoonaa euroa. Tämä selittynee voittojen kotiutuksella pitkään jatkuneen voimakkaan nousun jälkeen. USA:n osakeindeksit ovat lyöneet jatkuvasti uusia ennätyksiä ja kyseisen rahastoluokan vuosituotto ylsi maaliskuussa huimaan 37,5 prosenttiin. Euromääräisiä tuottoja on parantanut myös USA:n dollarin vahvistuminen suhteessa euroon. Dollarin vahvistuminen kuitenkin taittui maaliskuun puolivälissä Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) kokouksen jälkeen.

”Suurten keskuspankkien rahapolitiikka jatkuu markkinoita tukevana. Eurooppa, Japani ja Kiina elvyttävät ja Yhdysvaltain keskuspankin koronnostoviestit ovat aiempaa varovaisempia. Alkuvuoden kurssinousu on kuitenkin etenkin Euroopassa ollut niin vahvaa, että kurssiheilunnan riskit ovat kasvaneet, summaa Finanssialan Keskusliiton analyytikko Elina Salminen.

Parhaaseen vuosituottoon ylsi maaliskuussa Japaniin sijoittava osakerahastoluokka 40,6 prosentin tuotolla. Japanin Nikkei225 osakeindeksi on noussut elvyttävän rahapolitiikan siivittämänä lähes 13 % vuoden 2015 alusta. Sharpen mittarilla parhaiten menestyi Tyynenmeren alueelle sijoittava osakerahastoluokka (Sharpe 12 kk 2,9). Mitä suurempi Sharpen luku on, sitä paremmin rahasto on tuottanut suhteessa riskiinsä.

Pitkän koron rahastoista eniten uutta pääomaa keräsivät globaalisti sijoittavat korkean riskin yritysrahastot (387 miljoonaa euroa) sekä euroalueen valtionlainoihin sijoittavat rahastot (372 miljoonaa euroa).

Vuoden tarkastelujaksolla mitattuna pitkän koron rahastoista maaliskuussa parhaiten menestyi maailman eri valtionlainoihin sijoittava rahastoluokka 13,8 prosentin keskimääräisellä vuosituotolla. Sharpen mittarilla parhaiten menestyi euroalueen luokitellut yrityslainat, joiden keskimääräinen Sharpen luku vuoden aika-jänteellä oli 4,1.