Puolivuotiskatsaus 2021

Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana sijoittajia mietitytti paluu normaalimpaan yhteiskuntaan ja mitä se tarkoittaa eri omaisuuslajeille. Erityisesti markkinoilla herätti huolta inflaatio ja sitä mahdollisesti seuraava korkotason nousu. Keskuspankit viestivät yleisesti, että mahdollinen inflaatio tulee olemaan vain väliaikaista – monet sijoittajat kuitenkin pelkäävät, että jos inflaatio lähtee voimakkaaseen nousuun tai onkin pidempiaikaista, eivät keskuspankit pysty sitä hallitsemaan.

Helmikuun lopussa sijoittajat alkoivat huolestua, että keskuspankit ja etenkin Fed joutuvat kiristämään rahapolitiikkaa ennakoitua nopeammin. Tämä johti korkojen nousuun, joka jatkui Euroopassa tasaisena aina toukokuun puoleen väliin saakka. Korkojen nousun myötä sijoittajien tuotot korkomarkkinoilta jäivät ensimmäisen vuosipuoliskon osalta yleisesti hyvin laihoiksi. Vain heikomman luottoluokituksen high yield -yrityslainaindeksit olivat pääsääntöisesti plussalla vuoden alusta lukien.

Osakemarkkinoilla alkuvuosi oli erinomainen ja lähes kaikki yleisimmät osakeindeksit tuottivat kaksinumeroisia lukuja vuoden alusta lukien. Globaali osakeindeksi MSCI World tuotti +16,7 % ja Helsingin pörssin indeksi peräti +19,5 %. Globaalisti eri toimialoista tuotti parhaiten energiasektori öljyn hinnan nousun myötä sekä rahoitusala, jonka katsotaan hyötyvän korkojen noususta.

Sijoitustutkimuksen raportoinnin piirissä olevien suomalaisten yhteisösijoittajien keskimääräinen koko sijoitussalkun tuotto oli vuoden 2021 ensimmäiseltä puolikkaalta +8,5 %. Osakesalkun tuotto oli keskimäärin +15,7 % ja korkosalkun keskimääräisessä tuotossa päästiin plussan puolelle +0,7 %. Yhteisösijoittajien salkkujen alaomaisuuslajien tuotoissa ykkössijan jakoivat suomalaiset ja pohjoisamerikkalaiset osakkeet tuotolla +18,5 %. Heikoiten tuottanut alaomaisuuslaji oli valtionlainat, joiden osalta keskimääräinen tuotto jäi -2,4 %: in.

Vuoden 2020 lopussa osakemarkkinoilla alkanut rotaatio kasvuosakkeista arvo-osakkeisiin jatkui alkuvuodesta 2021. YTD-tuottoero MSCI:n arvo-osakkeiden indeksin hyväksi verrattuna kasvuosakeindeksiin oli parhaimmillaan toukokuussa noin 12 %-yksikköä. Kesäkuun aikana sijoittajat kääntyivät kuitenkin jälleen kasvuosakkeiden puoleen ja tuottoero oli kesäkuun lopussa enää 3 %-yksikköä arvoindeksin hyväksi. Arvo-osakkeiden YTD-tuotto kesäkuun lopussa oli noin +17 % ja kasvuosakkeiden +14 %.

Useiden raaka-aineiden hinnat olivat alkuvuonna jyrkässä nousussa maailmantalouden elpyessä. Esimerkiksi vuoden alusta raakaöljyn hinta oli noussut kesäkuun päätteeksi noin +50 %, maakaasun +45 %, maissin +40 % ja kuparin +25 %. Syitä raaka-aineiden hintojen nousulle on löydetty mm. länsimaiden suurista elvytyspaketeista, Kiinan kysynnän kasvusta ja toimitusketjujen häiriöistä.